Ev yoğurdu, sağlıklı ve lezzetli bir gelenek olarak sofralarımızda önemli bir yer tutar. Ancak, bazen yoğurt tutmayabilir ve bu durum yoğurt severler için hayal kırıklığı yaratabilir. Fakir Pasteur Yoğurt Yapma Makinesi ile yoğurt yapımını keşfederken, evde yoğurdun tutmaması sorununu aşmanız için size rehberlik edeceğiz.
Vereceğimiz bilgilerle yoğurdu tutturmanın püf noktalarını, olası sorunları ve bu zorlukların üstesinden nasıl gelebileceğinizi anlatan ilgi çekici ipuçları bulacaksınız. Yoğurt yapma serüveninizi daha keyifli ve başarılı hale getirmek için gelin yoğurt tutturma sırlarını birlikte keşfedelim!
Yoğurdun neden tutmadığını bilmek önemlidir. Çünkü yanıtını bilmezseniz bu durumu önlemek için ne yapmanız gerektiğini de fark edemeyebilirsiniz.
Evde yoğurt mayalamak için tercih edilen market sütünden yoğurt tutmayabilir. Bu bakımdan pişirilmemiş süt kullanmak önemlidir. Bunun yanı sıra çok yüksek ısılarda sütü kaynatmaya çalışmak veya sütün taze olmaması da kaynama esnasında kesilmelere yol açabilir.
Dolayısıyla nasıl bir süt kullandığınız da önemlidir. Ancak tutmayan yoğurdu değerlendirmek istiyorsanız bahsettiğimiz üzere tekrar yoğurda dönüştürmeniz, dönüştüremeseniz bile farklı şekillerde yararlanmanız mümkündür.
Yoğurt mayalama esnasında şu gibi püf noktalar bulunmaktadır:
1. Marketten alınan kutu sütler kullanılmamalıdır.
2. Manda sütü kullanmak tavsiye edilir.
3. Maya için kullanılacak yoğurt susuz olmalıdır.
4. Yoğurt mayalama tamamlanınca üzeri bir örtü kapatılmalıdır. Bu sütün soğumaması için önemlidir.
5. Maya az kullanılırsa yoğurt daha tatlı olur.
6. Süt kaliteli değilse veya gebe inekten sağılmışsa tutmayabilir.
7. Mayalama için kullanılan yoğurt mayası kaliteli olmalı, bozuk olmamalıdır.
8. Süt bayat ya da bozuk olmamalıdır.
9. Süt yeterli ısıda olsa da ortam soğuksa süt de çabuk soğur. Bu da mayalanmanın önüne geçebilir.
10. Süt sıcaklığı 42-45 derece olmalıdır.
11. Maya ilave edilen süt, kabıyla beraber güzel bir şekilde sarıp sarmalanmalı, oda sıcaklığında mayalanmaya bırakılmalıdır.
Bunlara dikkat etmek, daha güzel yoğurtlar yapmanıza yardımcı olabilir.
Süt kesilmeden yoğurt güzel bir şekilde mayalansa bile bazen yoğurt kıvam almadan sıvı bir şekilde durabilir.
Eğer her şeyi eksiksiz bir şekilde yaptıysanız, mayanızı doğru oranda koyduğunuzdan ve tazeliğinizden eminseniz ancak yine de yoğurdunuz tutmadıysa bu durum büyük olasılıkla yoğurdun beklediği odanın ısısından kaynaklanır. Bu gibi durumlarda ne yapacağınızı düşünüyorsanız, ilk olarak yoğurt ısıya dayanıklı bir kabın içine aktarılmalıdır.
Kabın üzeri açık bir şekilde fırına yerleştirilmeli ve fırın 75 derecede fansız programda çalıştırılmalıdır. Bu şekilde yoğurt bir saat kadar fırında bırakılmalıdır. Sonrasında ise fırının kapağı açılıp 15 dakika kadar soğuması için bırakılmalıdır. Soğuma tamamlandıktan sonra kabın üzeri açık bir biçimde buzdolabında bir saat kadar bekletilir.
Mayalanan yoğurt çok sulu olursa bu adımları takip ederek kısa sürede istediğiniz sonuçları elde edebilirsiniz. Böylece yoğurdunuzu olması gerektiği haline getirebilirsiniz.
İlk başta evde yoğurt yapmak için malzemeleri temin etmek ve adım adım ne yapacağınızı bilmek yeterli gibi durur. Ancak pek çok sebepten dolayı yoğurdun sulu kalması, kesilmesi ya da kıvamının beğenilmemesi mümkündür.
Bu durumda yapabileceğiniz farklı şeyler vardır. Tutmayan yoğurdu tekrar mayalamak mümkündür. Bunun için yukarıda bahsettiğimiz adımları takip etmeniz yeterlidir. Böylece kısa sürede tekrar olması gereken kıvam ve lezzette yoğurtlar yapabilirsiniz.
Ancak bunu yapamamışsanız ve tutmayan yoğurdu nasıl değerlendireceğinizi merak ediyorsanız, bu yoğurt ile çökelek de yapabilirsiniz. Bunun için öncelikle yoğurdunuzu ocağa alarak kaynatmalısınız. Kaynatma esnasında yoğurdu sık sık karıştırmanız gerekir. Bunun için tahta kaşık kullanmak tavsiye edilir.
Kaynamaya başlayan sütün içine limon suyu veya sirke eklenir. Bu sayede süt kesilecek ve pıhtılaşmaya başlayacaktır. Bu aşamada tencere ateşten alınır ve karıştırılmaya devam edilir. Yoğurdun, peynir ve su kısmı ayrılmaya başlar. Süzgeç ya da tülbent yardımıyla peynir kısmı ayrılır ve fazla suyu süzülür.
Peynir kısmı tuzsuz olarak servis edilebilir veya isteğe bağlı olarak tuz eklenerek lezzetlendirilebilir. Ayrıca, farklı baharatlar eklenerek de farklı tatlar elde edilebilir.
Dolayısıyla yoğurdunuz tutmamışsa bunu farklı şekillerde değerlendirilebilirsiniz.
Yoğurt yapma makinesi olmadan evde yoğurt yapmak oldukça kolay gibi görülür. Ancak siz ne yapacağınızı biliyor olsanız bile yoğurdunuz kıvamsız, sulu olabilir, kesilebilir ya da tutmayabilir. Bunun çok sayıda sebebi vardır. Üstelik yoğurt yapmayı bilseniz bile bu durumlar yaşanabilir.
Ayrıca evde yoğurt yapmak zaman ve uğraş da ister. Bu gibi durumların yaşanmamasını istiyorsanız, yoğurt yapma makineleri size en iyi çözümleri sunar. Bu cihazlar sayesinde daha kolay ve rahat bir şekilde tam kıvamında yoğurt yapabilirsiniz.
Fakir Pasteur Yoğurt Yapma Makinesi’nin gelişmiş teknolojisi ve rakiplerinde bulunmayan üstün özellikleri ile zorlanmadan lezzetli ve kıvamlı yoğurtlar yapabilirsiniz. Ayrıca yoğurdun tutmaması gibi problemler de olmaz.
Tutmayan yoğurdun ne yapılacağı birçok kişi tarafından bilinmez. Bu nedenle çoğu kişi bunu atma yoluna gider. Eğer bunu tekrar yoğurt haline getirmek istemiyorsanız, çökelek yapmak bir çözümdür.
Çökelek nasıl yapılır bilmiyorsanız, ilk olarak yoğurt ocağa alarak kaynatılmalıdır. Bu sayede pelte kıvamı elde edilebilir.
Kaynama esnasında yoğurdu karıştırmak için tahta kaşık kullanmak daha iyi sonuçlar elde etmenize yardımcı olur. Taneler tencere yüzeyine çıkınca, kaynatmaya biraz daha devam edilir. Yoğurt katı bir hal alınca ocağın altı kapatılır. Tülbent ya da tel süzgeç ile süzdürülür ve dolapta bekletilir.
Tutmayan yoğurt tekrar mayalanabilir. Sadece adım adım ne yapmanız gerektiğini bilmeniz gerekir. Genel anlamda takip edilmesi gereken adımlar şöyledir:
1. Hala süt kıvamında olan yoğurt fırının içine konur.
2. Fırın 75 dereceye ayarlanır. (Kapların üzeri bu esnada açık olmalıdır.)
3. Yoğurt, 75 derecelik fırında 1 saat tutulur ve fırın kapatılır. Fırın kapağını aralayarak soğumasını beklenir.
4. Sonrasında tekrar kapları ağzı açık şeklinde buzdolabına koyun.
Bu adımları izleyerek tutmayan yoğurdu yeniden lezzetli ve tam kıvamında bir yoğurt haline getirebilirsiniz.