Yoğurt, sütün mayalanması sonucu oluşan laktik asit bakterileri tarafından üretilen besleyici bir gıdadır. Yüzyıllardır pek çok kültürde yaygın olarak tüketilen ve oldukça sevilen bir üründür. Yoğurdun lezzeti, kıvamı ve sağlık için yararları, doğru mayalama tekniklerine bağlıdır. Yoğurt yapmak oldukça basit bir süreçtir ve yoğurdu evde yapmak taze ve lezzetli yoğurt elde etmenin en iyi yollarından biridir.
Yoğurt mayalamayı adım adım öğrenerek siz de evinizde kendi yoğurdunuzu yapabilirsiniz. Güzel bir yoğurt mayalamak için:
1. Sütü 82 dereceye kadar ısıtın. Bu, sütünüzde mevcut olan mikropları öldürür ve sütte bakteri, patojen, küf veya spor kalmamasını sağlar. Sütün ısıtılması ayrıca protein yapısını değiştirerek daha yoğun kıvamlı bir yoğurt oluşmasına yardımcı olur.
2. Sütü 44-46 dereceye soğutun. Sütün sıcaklığından emin olmak için bir termometre kullanmak iyi bir fikirdir.
3. Maya için 3-4 yemek kaşığı yoğurdun içine sütten birkaç kaşık dökerek mayayı ılıklaştırın. Güzel bir şekilde karıştırdıktan sonra sütün içine dökün ve tekrar birkaç kere karıştırın.
4. Tencerenin üzerine sütün buharlaşıp yoğurdu sulandırmaması için süzgeç kapatın ve bezle örtün.
5. Kaplara bölüştürdükten sonra üzerini örtün ve 5-6 saat boyunca açmadan bekletin.
İyi bir yoğurt yapmak için sütün mayalanma derecesi gibi konular önemlidir. Evde yoğurt yapacaksanız süt öncelikle 82 dereceye kadar ısıtılmalı ve ardından 44-46 dereceye düşmesine izin verilmelidir. Yoğurt mayalama sıcaklığı genel olarak bu şekildedir. Eğer bir termometre kullanırsanız ısıyı daha iyi bir şekilde ayarlayarak sıcaklıktan emin olabilirsiniz. Bunun yanı sıra yoğurt mayalama süresi de önemlidir.
Yoğurdunuzu kaplara bölüştürdükten sonra üzerini örtmek, 5-6 saat boyunca açmadan beklemek gerekir. Bu süre zarfında yoğurt, doğal şekilde mayalanır.
Evinde kendi yoğurdunu yapmak isteyen kişiler doğal olarak en iyi ve en lezzetli yoğurdu yapmak ister. Bu nedenle yoğurt mayalamanın püf noktaları pek çok kişi tarafından merak edilir. Yoğurt mayalamak için bilinmesi gerekenler:
1. Yoğurt mayalarken herhangi bir süt kullanabilirsiniz. İster pastörize, ister pişmemiş süt ile yapabilirsiniz. Ancak sütün kalitesinin yoğurdu etkileyeceğini unutmamalısınız.
2. Yoğurt dinlenirken saklandığı kabı dikkatli seçmelisiniz. Bu bakımdan ısıyı koruduğundan emin olmanız tavsiye edilir. Buna yönelik ek önlemler de alınabilir.
3. Yoğurt yaparken doğru sıcaklıklar ile çalışmak önemlidir. Termometre olmadan yoğurt yapmak mümkün olsa da bu sütün kaç derece olduğunu kesin olarak bilmenizi engeller. Bu yüzden termometre ile çalışmak önerilir.
4. Yoğurdun kıvamlı olmasını istiyorsanız yoğurt süzülmelidir.
5. Yoğurdu büyük bir kabın içine mayalamayın. Aksine mayayı kattıktan sonra cam kap ya da minik kapaklı kaselerin içine aktarın. Böylece sürekli açılmayacağı için ekşime, bozulma gibi durumların da önüne geçilir.
6. Kullanılan mayanın taze ve kıvamlı olmasına özen gösterilmelidir. Böylece daha lezzetli sonuçlar elde edilebilir.
Bu gibi noktalar, daha güzel yoğurtlar yapmanıza yardımcı olabilir.
Yoğurdun özellikleri sadece lezzetiyle sınırlı değildir. İçerdiği probiyotikler ve besin öğeleri sayesinde bağırsak sağlığından kalp sağlığına kadar birçok alanda olumlu etkileri bulunmaktadır. Genel anlamda yoğurdun faydaları aşağıda olduğu gibi başlıklar halinde açıklanabilir:
1. Sindirimi iyileştirir.
2. Doğal bağışıklığı artırmaya yardımcı olur.
3. Kanser riskini azaltır.
4. Kan şekerini düzenler.
5. Kemikler için iyidir.
6. Enflamasyonu azaltır.
7. Yüksek tansiyonu ve kalp hastalıkları riskini azaltır.
8. İştahı ve ağırlığı azaltır.
9. Depresyonu azaltır.
10. Alerji belirtilerini azaltır.
Her gün yoğurt tüketmek bağırsak hareketlerini düzenli tutmaya olanak tanır. Bunun yanı sıra bağırsak florasını da iyileştirir. Ayrıca bağırsaklarda yer alan zararlı bakterileri öldürür ve sindirim sistemimizin daha sağlıklı olmasına katkı sağlar.
Düzenli yoğurt tüketimi bağışıklık sistemini güçlendirir. Böylece vücudu farklı enfeksiyonlara karşı korur. Yoğurt gastrointestinal enfeksiyonlar, soğuk algınlığı, grip ve daha birçok hastalığa karşı yardımcı olabilir. Ayrıca yoğurtta mevcut olan magnezyum, selenyum ve çinko da bağışıklığı yükseltir.
Yoğurt, kanser riskini azaltmaya yardımcı olabilecek birçok anti-kanserojen besin öğesi içerir. Yoğurdun içerdiği probiyotikler, bağırsak sağlığını korumaya ve bağırsaktaki kanser riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Ayrıca, yoğurt yüksek kalsiyum ve D vitamini içerdiği için kemik sağlığını korur ve kemiklerde kanser riskini azaltabilir.
Ev yoğurdu, içerdiği proteinin yanı sıra düşük glisemik indeksli bir besin olduğu için kan şekerini düzenlemeye yardımcı olabilir. Yoğurdun yavaş sindirilmesi, kan şekerinin hızlıca yükselip düşmesini engelleyerek daha dengeli bir kan şekeri seviyesine sahip olmanızı sağlar. Özellikle diyabet hastaları için yoğurt tüketmek kan şekerini kontrol altında tutmada yardımcı olabilir. Ancak, şekerli veya tatlandırılmış yoğurtlar tüketildiğinde bu etki azalabilir veya ortadan kalkabilir. Bu nedenle, sağlıklı bir diyet için doğal ev yoğurdu tercih edilmelidir.
Yoğurt kalsiyum açısından zengin bir yapıya sahiptir. Dolayısıyla kişilerde kemik sağlığını iyileştirmeye yardımcı olur. Düzenli yoğurt kullanmak kemik kütlesini ve gücünü muhafaza eder. Böylece kırık ve osteoporoz gibi riskleri düşürür.
Günlük yoğurt kullanımı vücuttaki iltihaplanmayı düşürür. Enflamasyon pek çok otoimmün hastalık, diyabet, kanser ve artritten sorumlu bir durumdur.
Düzenli olarak yoğurt tüketmek, kalp hastalıkları için önemli bir risk faktörü olan kan basıncını düşürür. Bu sayede yoğurt, kalp hastalıkları riskinin azalmasına olanak tanır.
Yoğurttaki probiyotikler, kaygı ve stresi düşürmeye olanak tanır. Bu sayede depresyon hastaları kendilerini çok daha iyi hissedebilir.
Yoğurt tüketmek, bağışıklık sisteminin her türlü alerjiye tepki olarak ürettiği antikorların sayısını azaltır. Yoğurtta bulunan probiyotikler bu eylemden sorumludur. Bu bakımdan yoğurdun faydaları oldukça fazladır.
Yoğurt, Türk mutfağında sevilerek ve yoğun bir şekilde kullanılır. Yoğurda ulaşmak da oldukça kolaydır. Ancak kendi yoğurdunuzu kendinizin yapması da mümkündür. Eğer yukarıdaki adımları takip ederseniz siz de başarılı sonuçlar alabilirsiniz.
Ancak her seferinde yoğurdunuz istediğiniz kıvamda olmayabilir. Çünkü pek çok sebepten dolayı yoğurt yaptıktan sonra tadı ve kıvamı tutmayabilir. Bu nedenle yukarıda belirttiğimiz yöntemle yoğurt yaparken güzel bir yoğurda ulaşmanız uzun denemeler gerektirebilir.
Eğer bu gibi şeylerle uğraşmamak ve vaktinizi kaybetmek istemiyorsanız yoğurt mayalama için makine almayı düşünebilirsiniz. Yoğurt mayalama makineleri her seferinde belli bir standartta çalıştığı için daha pratik bir şekilde yoğurt yapmanıza olanak tanır.
Hiç Yorulmadan Yoğurt Yapabileceğiniz Mucizevi Bir Yöntem: Fakir Pasteur
Fakir Pasteur, yıllardır sofralarımızın vazgeçilmezi olan yoğurdu en iyi ve lezzetli şekilde mayalamanız için özel olarak tasarlanmıştır.
Evde yoğurt mayalama son zamanlarda oldukça popüler bir hale gelmiştir. Çok daha hızlı bir şekilde yoğurt yapmak, yoğurdun tadını ve kıvamını iyi bir şekilde ayarlamak istiyorsanız yoğurt yapma makineleri size bu konuda büyük bir kolaylık sağlar. Bununla birlikte kaliteli bir makine seçmek de iyi sonuçlar elde etmek için şarttır. Fakir Pasteur, geleneksel Türk yoğurdu yapabilmeniz için gelişmiş özelliklere sahiptir. Makineyi kullanarak hem pastörize sütten hem de pişmemiş sütten yoğurt yapmak çok kolaydır.
Makine, üzerinde bulunan gösterge ekranı ve butonlar sayesinde kolay bir şekilde kullanılabilir. Ayrıca tat ve kıvam ayarları da vardır. Böylece yoğurdunuzu daha iyi ve lezzetli bir şekilde elde etmenize olanak tanır. Genel anlamda özellikleri şu şekildedir;
1. Isıtılmamış sütü pastörize ederek direkt yoğurt yapabilir.
2. Butonları sayesinde pratik bir kullanımı vardır.
3. Mobil uygulaması ile kolay bir şekilde kullanılabilir.
4. Işıklı geri bildirim özelliği sayesinde kullanıcıyı her an bilgilendirir.
5. 3 litre geniş kapasiteli haznesi vardır. Ancak talep edilirse kavanoz da kullanılabilir. Bununla birlikte kullanım talimatlarına göre hareket edilmelidir.
6. Tat ve kıvam ayarlaması yapılabilir.
7. Takip edilebilir ekranı vardır. Süreç takibi böylece kolay bir şekilde gerçekleştirilebilir.
Pişmemiş sütten yoğurt yapmak istiyorsanız adım adım şu işlemler takip edilmelidir:
1. Pişmemiş süt maksimum seviyesini aşmayacak biçimde hazneye doldurulur.
2. Pastörizasyon seçilir.
3. Tat ayarı seçilir.
4. Kıvam ayarı seçilir.
5. Başlat butonuna basılır.
Bu adımları takip ederek evinizde kendi yoğurdunuzu yapmak oldukça kolaydır. Başlat butonuna tıkladıktan sonra sadece yoğurdun olması için beklemeniz gerekir. Bunun yanı sıra yoğurt yerine yalnızca pastörize süt yapma özelliği de vardır.
Eğer market sütü ile yoğurt mayalamak istiyorsanız Fakir Pasteur ile bu da mümkündür. Aşağıdaki işlemleri takip ederek yoğurdunuzu kolay bir şekilde hazırlayabilirsinizs
1. Kavanozlara pastörize edilmiş süt doldurulur.
2. Yoğurt seçilir.
3. Tat ayarı seçilir.
4. Kıvam ayarı seçilir.
5. Başlat butonuna basılır.
Ardından sadece yoğurdun hazırlanması için beklemeniz yeterlidir. Makine, yoğurt yapmayı kolay hale getirdiği gibi son derece kolay bir kullanım sunar. Üzerinde mevcut olan dijital ekranı sayesinde makineyi kolayca kullanabilirsiniz.
Bunun yanı sıra cihaz, ısıtma işlemi, mayalama, yoğurt hazır ve soğutma işlemi gibi konularda da kişilere bilgilendirme yapar. Böylece yoğurdunuzun ne durumda olduğunu kısa sürede öğrenebilirsiniz.
Ekstra olarak ışıklı geri bildirim özelliği de vardır. Geri bildirim modları şu şekildedir:
1. Pişmemiş süt pastörize ediliyor – pastörizasyon modu. Aynı zamanda kabın sıcak olduğunu belirtir.
2. Mayaya hazırlanıyor – soğuma modu
3. Mayalanma sürüyor – fermantasyon modu
4. Yoğurt hazır
Bu geri bildirimler sayesinde yoğurt mayalamak çok daha kolay hale gelir. Ayrıca mobil uygulama desteği de vardır. Bu sayede makineyi uzaktan kontrol ederek oturduğunuz yerden yoğurt yapabilirsiniz. Tat ve kıvam için istediğiniz ayarları girebilir, dilediğiniz gibi bir yoğurt elde edebilirsiniz.
Ayrıca sevdiğiniz ayarlarını kaydedebilir, böylece her seferinde yeniden ayar yapmadan aynı kalitede yoğurtlar yapabilirsiniz. Bu gibi özellikleri ile Fakir Pasteur, kolay bir şekilde kendi yoğurdunuzu yapmanıza yardımcı olur. Kullanımının kolay olması da onun bir diğer avantajıdır.
Siz de Fakir Pasteur kullanarak kısa sürede daha lezzetli yoğurtlar yapabilir, evinizde gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz.